Ερώτηση για τους απλήρωτους εργαζόμενους του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ

Ερώτηση για τους απλήρωτους εργαζόμενους του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ κατέθεσαν προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ «Ινστιτούτο Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας» ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 ως εταιρεία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που εποπτεύεται από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ (τώρα ΥΠΟΜΕ), βασικός μέτοχος της οποίας είναι το ΤΕΕ.

Το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ από τη σύστασή του υλοποιούσε μια «ανταποδοτική» πολιτική εμπορευματοποίησης της επιμόρφωσης και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των μηχανικών μελών του ΤΕΕ με δυσβάσταχτο κόστος επιμόρφωσης που τους βάρυνε ατομικά, ενώ, διαχρονικά, αξιοποιήθηκε και ως φορέας υλοποίησης ευρωενωσιακών προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας μέσα από διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα.

Το τελευταίο διάστημα, ο φορέας εμφανίζει οικονομικά προβλήματα. Ειδικότερα, στους εργαζόμενους του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ από τον Οκτώβριο 2016 μέχρι και σήμερα οφείλονται μεικτοί μισθοί που ξεπερνούν το ποσό των 120.000 ευρώ, ενώ παρά τις συνεχόμενες έγγραφες οχλήσεις προς το ΔΣ και το μέτοχο δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

Αναγκαστικά οι επτά εργαζόμενοι του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ έχουν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης του IEKEM ΤΕΕ τα οποία δικάζονται στις 4/9/2017.

Οι διοικήσεις του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ δεν προχώρησαν στην υποχρεωτική προσαρμογή με τα ψίχουλα του μισθολογίου Ν. 4024/2011 με την εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου Β’ του Ν.4035/2015 όπου υπολογίζονται επιπλέον υποχρεώσεις του εργοδότη προς εργαζόμενους κατά 14.000 ευρώ.

Λόγω μη πληρωμής των υποχρεώσεων του εργοδότη προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι εργαζόμενοι είναι χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και συγκεκριμένα σ’ έναν εργαζόμενο διεκόπη η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ΕΟΠΥΥ από 10/4/2017. Η αίτηση του εργαζόμενου προς το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ για επαναφορά της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω χρόνιων παθήσεων απερρίφθη, με το ΤΣΜΕΔΕ να αντιπροτείνει στο μισθωτό να καταβάλει εισφορές ελεύθερου επαγγελματία για όσο διάστημα δεν πληρώνει ο εργοδότης ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ ώστε να επανέλθει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!!!

Παράλληλα, το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ αντιμετωπίζει μεγάλες υποχρεώσεις προς τρίτους (άνω των 800.000 ευρώ).

Υπαίτιος αυτής της κατάστασης είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της επιμόρφωσης των μηχανικών και η ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία του φορέα, πολιτική που στηρίχθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και προωθήθηκε απ’ τις διοικήσεις τόσο του ΤΕΕ όσο και του ΙΕΚΕΜ. Τελικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ινστιτούτου όμηροι, να υποβαθμίζεται το έργο του, να έχουν υψηλά χρέη και υποχρεώσεις απέναντι στους εξωτερικούς συνεργάτες και ταυτόχρονα να επιβαρύνονται δυσβάσταχτα οι εργαζόμενοι μηχανικοί που αξιοποιούν το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει ώστε:

  1. Να αποπληρωθεί άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ, να επιλυθεί το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών τους και να επιστραφούν οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι αναγκαστικά προκειμένου να εξασφαλίσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
  2. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ, με σχέσεις εργασίας και μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επιμόρφωσης των μηχανικών.
  3. Να διακοπεί η ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία των φορέων επιμόρφωσης και να αναλάβει το κράτος, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο, τις δαπάνες επιμόρφωσης των εργαζόμενων, μέσα σ’ αυτούς και των εργαζόμενων μηχανικών με κατάλληλες δομές σε συνεργασία με τους φορείς αρχικής εκπαίδευσης των εργαζομένων.
  4. Να επιλυθεί άμεσα και οριστικά το ζήτημα της πλήρους κάλυψης της ασφάλισης κάθε κατηγορίας εργαζόμενων, ο φορέας απασχόλησης των οποίων δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς επιβάρυνση των ασφαλισμένων»

https://www.902.gr/eidisi/politiki/136057/erotisi-gia-toys-aplirotoys-ergazomenoys-toy-iekem-tee

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ερώτηση για τους απλήρωτους εργαζόμενους του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.